perjantai 6. toukokuuta 2011

Housutkin kastuivat ydinaseneuvotteluissa

Ydinaseiden poistaminen maailmasta sujuu rennoissa tunnelmissa ensimmäisessä komiteassa. Ensimmäisenä käsittelyssä on Kiinan tekemä päätöslauselmaehdotus, johon Meksikon delegaatti ehdottaa muutosta. Hän haluaisi saada kaikki ydinaseet pois laukaisuvalmiudesta. Ehdotusta seuraa innokas kysymysvyöry. Tässä komiteassa on selvästi paljon aktiivisia edustajia, joilla riittää asiaa.

Keskustelu komiteassa ei ole missään vaiheessa jännittynyttä, ja delegaattien joukosta kuuluu rentoa rupattelua ja naurua. Aihe meinaa karata käsistä viimeistään siinä vaiheessa, kun Kiinan delegaatti kaataa vesimukin päälleen ja joutuu pyytämään väittelyn keskeyttämistä housujensa kuivaamisen ajaksi.

Lobbaustaukoja ensimmäisessä komiteassa on usein, ja ne vietetään iloisissa tunnelmissa. Jotkut kuitenkin toivoisivat, että asioissa edettäisiin nopeammin.
– Nämä jatkuvat lobbaustauot alkavat ärsyttää, haluaisin päästä neuvottelemaan, Kolumbian delegaatti valittaa iltapäivästä, kun puheenjohtaja on jälleen julistanut tauon.

Iltapäivän aikana monet delegaattien ehdotukset herättävät huvitusta paikallaolijoissa. Esimerkiksi ehdotus siitä, että IAEA:n (Kansainvälinen atomienergiajärjestö) käyttöön jätettäisiin ydinaseita yleisen rauhan säilyttämiseksi, aiheuttaa naurunremakan. Komiteassa puhutaan myös jälleen maiden räjäyttämisestä. Keskiviikkona uhattiin räjäyttää Kiina, nyt Tansanian delegaatti kertoo huvittuneena saaneensa samanlaisen uhkauksen.

– Yhdysvallat herättää epäilystä taka-ajatuksistaan, kun sen delegaatti ilmoittaa vastustavansa pakotteita, joita asetetaan maalle, joka ei noudata sopimusta. Delegaatit tiedustelevatkin, pelkääkö Yhdysvallat mahdollisia itseensä kohdistuvia pakotteita. Myös Venäjä puhuu pakotteita vastaan, mutta onnistuu kiertämään kysymykset siitä, käyttäisivätkö he ydinaseita.

Komiteoiden ruokatauon jälkeen siirrytään uuteen Yhdysvaltojen laatimaan päätöslauselmaehdotukseen, joka herättää myös paljon ristiriitaa delegaattien keskuudessa.
– Jos tuo ehdotus menee läpi, mikään asia ei muutu, kommentoi Kolumbian delegaatti. Myös Kiinan delegaatin mielestä osa sopimuksen kohdista on sanahelinää.

Pitkän päivän päätteeksi tuloksia saadaan aikaan. Komitean puheenjohtaja Aapo Ruhanen kiittelee ryhmäänsä paljon.
– Saimme aikaan hyvää keskustelua ja lopulta saimme myös hyväksyttyä yhden päätöslauselmaehdotuksen. Ruhasen kertoman mukaan se ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä saadakseen aikaan hyväksytyn päätöslauselmaehdotuksen he joutuivat ottamaan uudelleen käsittelyyn jo kerran hylätyn ehdotuksen ja tekemään siihen muutoksia.

Marika Leppänen,
kuvat Veera Ruotsalainen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti