perjantai 6. toukokuuta 2011

Tulivuorivertaus kuumentaa tunteita toisessa komiteassa

Toisen komitean luokassa tunnelma on hiljainen. Takapenkistä kuuluu haukottelua, ja joku edustajista katselee ulos ikkunasta. Päivä on ollut pitkä ja työntäytteinen. Käsittelyssä on Nigerian tekemä päätöslauselmaehdotus, jonka on allekirjoittanut joukko erilaisia maita.

Tarkoituksena olisi pohtia ongelmia luonnon monimuotoisuuden vähentymisessä. Vaikuttaa siltä, että vain harva uskaltaa pitää puheenvuoroja. Lobbaustauolla Yhdysvaltojen edustaja Emma Hokkanen Kallaveden lukiosta kertoo, että tämä pitää paikkansa.
– Kaikki tuntuu etenevän liian nopeasti, esimerkiksi kysymyksiä ei ole aikaa muotoilla, ennen kuin tilaisuus kysyä on jo mennyt ohi, hän valittaa.

Aika tuntuu pitkittyvän. Kukaan ei halua puhua hiilidioksidipäästöjen vähentämistä puolesta tai tehdä aloitetta siirtyä ajalle puhua sitä vastaan. Delegaatit näyttävät tylsistyneen odotteluun. Kun siirrytään ajalle vähentämistä vastaan, Kiinan delegaatti aloittaa keskustelun, joka herättää muissa osallistujissa paljon närää. Hänen mielestään ihmisten ei tarvitse vähentää hiilidioksidipäästöjä, sillä tulivuoretkin tuottavat enemmän ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kaasuja. Keskustelu saadaan viimein kunnolla käyntiin, kun Nigeria, Yhdysvallat ja Brasilia ottavat kiivaasti kantaa väitteeseen.

Ruokatauon jälkeen tunnelma on aluksi vaisu, mutta lopulta monien maiden edustajat uskaltavat käydä esittämässä näkökantansa. Komitean puheenjohtaja Ilona Juvonen on tyytyväinen saatuihin lopputuloksiin.
– Saimme hyväksyttyä kaksi päätöslauselmaehdotusta, joten meillä on materiaali huomisen yleiskokouksessa, hän kiittelee. Päätöslauselmaehdotukset käsittelevät esimerkiksi sademetsien hakkuuta, kasvi- ja eläinlajien säilyttämistä ja laajojen suojelualueiden perustamista.

Juvosen mielestä myös keskustelu luokassa saatiin lopulta hyvin käyntiin:
– Mielestäni kaikki kävivät pitämässä edes yhden puheenvuoron ja keskustelua saatiin aikaan, hän kiittelee.

Myös varapuheenjohtaja Emma Viitanen on tyytyväinen ryhmänsä tulokseen, ja hänen mielestään varsinkin lopussa keskustelu sujui erinomaisesti.
– Kohokohta oli ehdottomasti se, kun Kiina ehdotti, että voisi valvoa sotilaallisin keinoin, että kaikki muut maat noudattavat sopimuksia, hän naurahtaa.

Marika Leppänen,
kuvat Veera Ruotsalainen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti