perjantai 6. toukokuuta 2011

Köyhät ja rikkaat ristiriidassa

Neljännen komitean tiloissa on tarkistettu paikallaolijat. Iso-Britannian päätöslauselmaehdotus nuorisotyöttömyyden ehkäisemisestä ja vaikutusten lievittämisestä otetaan käsittelyyn. Valtion edustaja nousee esittelemään ehdotuksen. Osana ehdotusta on toive YK:n tuesta yksityisyrityksille nuorien työllistämiseksi ja kaikkien maiden tuesta ongelmallisille maille. Työllistämisen tasa-arvoistamiseen rohkaistaan ja opiskelupaikkoja vaaditaan lisää. Lainvalvonnan lisääminen nuorisorikollisuuden vähentämiseksi on yhtenä operatiivisena lausekkeena.

Jokaisen puheenvuoron päätteeksi kysytään puhujalta, onko hän avoin kysymyksille. Iso-Britannian edustaja ilmaisee halukkuutensa vastata kysymyksiin, ja useat valtioiden laput nousevat merkiksi kysymyksistä. Usea valtio tahtoo kuulla tarkennusta päätöslauselmaehdotukseen.
– Onko tarkoitus tehdä vaatimuksia vai ehdotuksia? kysyy Intia.
Allekirjoittanut Yhdysvallat toivoo, e
ttä Iso-Britannia on avoin muiden maiden muutosehdotuksille.



Puheenvuoro siirtyy valtioiden edustajalta toiselle. Komiteassa käydään keskustelua maista, joilla resurssit eivät tulisi riittämään päätöslauselman täyttämiseksi. Keskustelu kiihtyy ja puheenvuorot vaihtuvat nopeasti esiin noustessa ongelmat eri maiden rahatilanteista. Päätöslauselmaehdotuksen kantaa rahallisesta tuesta käydään läpi monilta näkökannoilta puiden sen mahdollisia ongelmia.

Takaosasta kuuluu ehdotus päätöslauselmaehdotuksen vastaan-osioon siirtymisestä. Ehdotus hylätään, koska puheenvuoroja on yhä jäljellä. Puheenvuorot käyvät vielä valtioilla, mutta vastaan-osioon siirrytään pian.

Puheenvuoro luovutetaan Nigerian edustajalle. Esiin nousevat maiden rahatilanteet, ja valtioiden välillä aletaan käydä kiivasta keskustelua sen suhteen, mitä vaaditaan ja mikä jää vain sanahelinäksi. Nigeria toivoo kuulevansa Iso-Britannian kannan asiaan ja puheenvuoro siirtyy. Keskustelu ruotii mahdollisuuksia muihinkin kuin rahallisiin tukiin.

Päätöslauselmaehdotukseen tulee muutosehdotus Intialta, joka toivoo kaikkien kunnioittavan jokaisen maan lainsäädäntöä. Venäjä asettuu muutosehdotuksen taakse, koska ehdotus takaisi kehitysmaille mahdollisuuksia kehittää olojaan. Muutosehdotusta vastaan noustaan vetoamalla jokaisen maan omaan velvollisuuteen huolehtia lainsäädännöstä. Muutoslauselma hylätään äänestyksellä.


Puheenvuoro siirtyy Brasilian edustajalle, joka ehdottaa päätöslauselmaehdotuksen hylkäämistä kokonaan. Hän käy lävitse päätöslauselmaehdotuksen kohdat eritellen niiden ongelmia.

Nigeria jättää muutosehdotuksen, jossa se ehdottaa jonkinlaista yhteistä järjestelmää määrittämään nuorisotyöttömyyden taloudellista tukea valtiokohtaisesti. Muutosehdotus nostaa ilmaan monia kysymyksiä ja esiin nousee myös aiemmin hiljaa olleiden valtioiden kantoja. Venäjä asettuu muutosehdotusta vastaan sen epäselvyyden vuoksi, ja Meksiko ehdottaa siirtymistä äänestämiseen. Äänestyksen tuloksena muutosehdotus hylätään.

Puheenvuorot alkavat käydä suorasukaisemmiksi, ja maiden köyhyys nousee jälleen esille.
– Vain vauraiden valtioiden haihattelua, Egypti tokaisee.
Intia tahtoisi hakea toisenlaista ratkaisua pelkän rahallisen avun lisäksi, mutta napakka kommentti rahan nykyisestä merkityksestä hiljentää tämän aiheen:
– Intia varmaan tajuaa, että raha ratkaisee lähes kaiken?
Keskustelu palaa valtioiden rajallisiin resursseihin, ja komiteassa pohditaan, voidaanko jotain vaatia, jos kaikilla valtioilla ei ole mahdollisuutta vastata vaateeseen.




Brasilian ehdotuksesta siirrytään äänestämään päätöslauselmasta. Kolmen tyhjän, kuuden puolesta- ja yhdeksän vastaan-äänen tuloksena päätöslauselmaehdotus hylätään. Lounaalle siirryttäessä kuuluu kuiskintaa mahdollisista jatkokuvioista.

Lukki Virtanen
Kuvat Janna Pöyhönen

1 kommentti: