lauantai 7. toukokuuta 2011

Tuskaa ja tietokoneita, vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Parempiinsa pukeutuneiden delegaattien takana juoksee valokuvaaja aikeenaan ehtiä tallettamaan kaikki tarvittava. Hyvä, ettei hän nouse roskapönttöjen päälle päästäkseen tarpeeksi korkealle. Perässä kiiruhtavan toimittajan käsi kramppaa, ja lehtiön sivut täyttyvät nopeaan tahtiin käsialalla, jonka tulkitseminen on sitten helpommin sanottu kuin tehty.

Malli-YK –tapahtuman toimituksen saldona on ollut hermojen menetystä, ikkunasta lentäneitä tietokoneita ja toimitushuone, joka oli joskus siisti. Pitkäksi venyneet päivät aiheuttivat Coca-Colan liikakäyttöä, ja päiviä jaksettiin puurtaa osaksi vain musiikin voimalla.

Juttujen tekemisen haastavuus nousi esiin juostessa pitkin koulurakennusta. Minne kaikki mahdolliset haastateltavat ovat kadonneet, kun olisi mainetta ja mammonaa tarjolla? Kysymyksiäkään ei ole ehtinyt miettiä valmiiksi, ja ne pitäisi temmata tuulesta aivojen lyödessä tyhjää enemmän kuin koskaan.
Haastattelujen lisäksi täytyisi myös osata kirjoittaa reportaasia tapahtumista. Tapahtuman taltioimiseen ei ole välttämättä mahdollisuutta, ja nopeasti vaihtuvat puheenvuorot pitäisi saada kirjattua muistiin päätä huimaavalla vauhdilla. Jokainen juttu on tuonut omat haasteensa toimittajalle. Joskus jutut ovat kasaantuneet päällekkäin sillä vauhdilla, että heikompaa huimaa.

Rankkaa on ollut, mutta moni sanoo tämän olleen positiivinen kokemus.
– Olihan se hauskaa datata kolme päivää putkeen, naurahdettiin toimituksessa. Tapahtuman myötä on myös saatu kokemusta ja makupala kiireellisestä toimittajan työstä. Osa toimituksesta olisi ollut vielä valmis jatkamaan pidempään - hyvin nukutun viikonlopun jälkeen tietenkin.

Kaksi tuntia normaalin kouluajan päättymisen jälkeen kaksi toimittajaa huokaisee helpotuksesta sulkiessaan tietokoneet.
– En halua kuulla sanaa Malli-YK vähään aikaan.



Lukki Virtanen
Kuva Anne Sivén