keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Taustatoimissa

Kallaveden lukion rehtori Leena Laukkanen on toiminut tapahtuman taustalla, mutta kuitenkin erittäin tärkeässä roolissa. Päätös Kallaveden lukion valinnasta Malli-YK:n tapahtumapaikaksi tehtiin jo viime vuoden keväällä, ja ilman rehtorin suostumusta ja kannustusta tämä tuskin olisi ollut mahdollista. Hän uskoo lukion pärjäävän hyvin tapahtuman isäntäkouluna sen Unesco-koulun maineen ja kansainvälisyyspainotteisuuden takia. Tärkeän taustatuen ja järjestelyissä auttamisen lisäksi Leena Laukkanen pitää avajaisissa puheen toivottaakseen tervetulleeksi sekä vieraiden että oman koulumme osallistujat.

Malli-YK –kouluttaja Tuija Sarvi ja projektityöntekijä Paula Havu kertovat nauraen Kallaveden lukion valinnan johtuneen osittain suhteista, Paula Havu kun on kyseisen lukion ja myös Mervi Pöysän entinen oppilas. Havun ja Sarven tehtävänä on yleisen yhteydenpidon ohella ollut kouluttaa sekä delegaatteja, puheenjohtajia, hallintohenkilöstöä että opettajia.

Oppilaiden osallistumista Havu ja Sarvi kuvailevat vaihtelevaksi. Osa opiskelijoista on keskittynyt tehtäviinsä innolla, toiset taas ottaneet selvästi rennomman lähestymistavan. Vaikka aluksi näytti olevan hankalaa, ovat keskustelupalstatkin lopulta täyttyneet viesteistä ja päätöslauselmaehdotuksista. Huhtikuussa pidetty harjoitusväittely oli sekä Havulle että Sarvelle positiivinen kokemus. He kertovat opiskelijoiden osanneen asiansa ja toimineen yllättävän ahkerasti.

Ohjaava opettaja Mervi Pöysä kertoo tapahtumaan valmistautumisen vaatineen erityisen paljon oma-aloitteisuutta ja ajanhallintakykyä, minkä takia osa oppilaista jättäytyi pois heti alussa tajuttuaan kurssin haastavuuden. Jäljelle jääneet osallistujat ovat kuitenkin hänen mielestään tehneet reippaasti töitä. Pöysän tehtäviin on pääasiassa kuulunut opiskelijoiden koulutus ja informointi. Hän osallistui myös ohjaavien opettajien koulutustilaisuuteen yhdessä Timo Piiraisen kanssa. ”Opettajien kesken käydyt väittelyt saattoivat ajoittain käydä todella kiivaiksi”, Pöysä naurahtaa.

Kallaveden lukion bändistä ja kuorosta koostuva lauluyhtye pitää huolen Malli-YK –tapahtuman avajaisten musiikkitarjonnasta. Avajaisissa tullaan kuulemaan lauluyhtyeen esittämänä Hand In Hand ja Michael Jacksonin We Are The World. Kappaleet tahdottiin Malli-YK -teemaan sopiviksi. Tämän perusteella lähdettiin 1,5 kuukautta sitten etsimään kappaleita, joissa korostuu kansainvälisyys ja kansojen yhtenäisyys. Kallaveden lukion Malli-YK:n johtotehtävissä toimiva Mervi Pöysä hyväksyi kappale-ehdotukset heti.

Jaakko Vesterinen lähti mukaan Kallaveden Malli-YK -tapahtumaan pohjanaan aiempi kiinnostus kansainvälisiin asioihin. ”Tulee varmasti mielenkiintoista”, Vesterinen toteaa. Vesterinen kuuluu Kiinan delegaatioon. Hänelle valinta Kiinan delegaatiosta oli selvä. Ydinsulkusopimuksen vahvistamista ja globaalia ydinaseriisuntaa käsittelevä komitea vaikutti Vesterisen mukaan mielenkiintoiselta.

”Olen yhteiskunnallisesti ja poliittisesti valveutunut nuori naishenkilö”, kuvailee itseään Maria Rahunen kysyttäessä, miksi hän lähti mukaan Malli-YK –tapahtumaan. Neljännen, nuorisotyöttömyyskomitean puheenjohtajan rooliin hänet ajoi halu olla johtotehtävissä. ”Toivoin ensin pääseväni kolmannen komitean puheenjohtajaksi, koska oli mielenkiintoisempi”, Rahunen kommentoi.


Lukki Virtanen, Janna Pöyhönen

Kuvat: Janna Pöyhönen

Hymy huulilla infossa

Koulun odotustila täyttyy vähitellen ihmisistä, kun kaikki jonottavat infopisteille hakemaan nimilappujaan ja kirjautumaan sisään Malli-YK -tapahtumaan. Infopisteitä pitää yllä hallintohenkilöstö, joka on tapahtuman toimivuuden kannalta oleellisin ryhmä koko tapahtumassa.


Ninni Sormunen ja Anna-Maija Karjalainen Kallaveden lukiosta kuuluvat hallintohenkilöstöön ja lähtivät mukaan tapahtumaan, koska se kuulosti mielenkiintoiselta. Tyttöjen mukaan kurssin aikana on myös viisastuttu. Tehtäviä heillä on laidasta laitaan, muun muassa infopisteen ylläpito, viestien välittäminen ja ääntenlasku yleiskokouksen aikana sekä yleinen neuvonta.


- Hommaa on paljon, mutta hymy huulilla mennään koko päivä, tytöt sanovat.



Yleiskokouksen puheenjohtaja Iiris Laitinen kirjoittaa puhtaaksi tervetuliaispuhettaan pöydän ääressä. Hänestä tilaisuus on ainutlaatuinen, koska tällaisia tapahtumia järjestetään niin harvoin. Laitinen oli alun perin delegaatti mutta päätyi lopulta yleiskokouksen puheenjohtajaksi.


- Työtaakka on helpompi kuin delegaateilla, koska puheenjohtaja ei tarvitse niin paljon taustatietoa, vaan huomio keskittyy enemmän toimintatapoihin, hän sanoo.


Hänen tehtäviinsä kuuluvat yleiskokouksen puheenjohtaminen, muiden puheenjohtajien avustaminen ja ongelmatilanteiden selvittely. Laitista kiinnostaa eteenkin uusien ihmisten kohtaaminen.

- Toivottavasti tapahtumasta tulee antoisa kaikille, hän jatkaa.


Hanna Väisänen

Käsitteet kuntoon

YK = Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö
Yleiskokous = yksi YK:n toimintaelimistä, joka järjestetään vuosittain. Kaikki jäsenmaat saavat osallistua
Komitea = Toiminta jakautuu komiteoiden kesken, jolla jokaisella on oma erikoisalueensa
Delegaatio = Yhden maan neljä edustajaa muodostavat delegaation
Delegaatti = delegaation jäsen
Komitea = Toiminta jakautuu komiteoiden kesken, jolla jokaisella on oma erikoisalueensa. Jokaisesta delegaatiosta tulee yksi delegaatti yhtä komiteaa kohden.
Päätöslauselmaehdotus = maan kanta tiettyyn kysymykseen. Päätöslauselmaehdotuksista keskustellaan komiteoissa ja hyväksytyt viedään ruodittavaksi yleiskokoukseen
Linjapaperi = selvittää delegaatille kokouksen esityslistan kysymyksiä ja maan kantoja niihin
Lobbaaminen = delegaatioiden välistä vapaamuotoista tapaamista, jossa yritetään hankkia liittolaisia



Marika Leppänen, kuva Janna Pöyhönen

Malli-YK – roolipelaamalla globaalien kysymyksien ytimeen

Suomen YK-liitto, Kuopion kaupunki ja koulutoimi ja Kallaveden lukio järjestävät 4-6.5.2011 Malli-YK-kokouksen. Nimensä mukaan tapahtuman tarkoituksena on simuloida YK:n yleiskokousta ja sen neljän komitean toimintaa. Kyseessä on siis käytännössä kolme päivää kestävä valtava roolipeli. Aikaisemmin valtakunnallisia Malli-YK -kokouksia on järjestetty kolme ja sen lisäksi useampia alueellisia ja koulukohtaisia.

Tapahtuman osallistujat tulevat kymmenestä eri koulusta Kuopiosta ja sen lähipiiristä. Ikäluokaltaan he ovat 14–18-vuotiaita eli yläaste- ja lukioikäisiä. Nuoret pääsevät edustamaan 19 eri YK:n jäsenvaltiota. Yhdellä maalla on aina neljä edustajaa eli delegaattia. Yhden maan delegaatit muodostavat delegaation. Heidän tehtävänään on pyrkiä tekemään tuttavuutta muiden maiden edustajien kanssa ja selvittää, ketkä olisivat mahdollisesti samalla kannalla heidän kanssaan.

Komiteat muodostuvat jokaisen maan yhdestä delegaatista. Neljällä komitealla on jokaisella oma globaalin ongelmaan liittyvä erikoisalueensa. Kuopion Malli-YK -kokouksessa aiheet ovat ydinsulkusopimuksen vahvistaminen ja globaali ydinaseriisunta, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, kulttuurien välisen vuoropuhelun ja rauhankulttuurin edistäminen, nuorisotyöttömyyden ehkäiseminen ja nuorisotyöttömyyden vaikutusten lievittäminen.


Monen alan osaajia

Yleiskokouksen puheenjohtajana toimii Iiris Laitinen ja pääsihteerinä Johanna Pasanen. Puheenjohtajan tehtävä on pitää yllä puolueetonta keskustelua ja ohjata delegaattien toimintaa. Lisäksi jokaisella komitealla on oma puheenjohtajansa, joka ohjaa keskustelua komiteoissa. Puheenjohtajiston ja delegaattien lisäksi tapahtumassa työskentelee useita hallintohenkilöitä ja median edustajia, jotka ovat pääasiassa järjestäjäkouluna toimivasta Kallaveden lukiosta.


Tapahtuman tavoitteena on tutustuttaa nuoret YK:n toimintaan ja lisätä heidän tietoaan kansainvälisestä toiminnasta. Samalla he oppivat vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja, sekä kehittävät tiedonhankintataitojaan.



Kolumbian delegaatti Petra Puustjärvi Karttulan Kissakuusen koulusta kertoo lähteneensä mukaan, koska ajatus kuulosti mielenkiintoiselta. Hän kertoo lukeneensa samantyyppisestä tapahtumasta jo aiemmin, joten idea ei ollut vieras. Hän ei kuitenkaan tiennyt, kuinka valtavaan projektiin hän oli lähtenyt mukaan.

– Ennen tapahtumaa tiesin, missä Kolumbia on, mutta siihen se melkein jäikin, Puustjärvi paljastaa. Hän kertoo olevansa kuitenkin tyytyväinen saamaansa maahan.
– Asioihin on helppo ottaa kantaa, sillä Kolumbia on köyhä maa, jolla on paljon ongelmia, hän summaa.


Esiintyminen jännittää

Parin kuukauden aikana harjoituskertoja on ollut paljon. Puustjärvi kertoo, että he ovat harjoitelleet vähintään yhden tunnin viikossa. Harjoitukset ovat olleet väittelyä, päätöslauselmaehdotusten ja linjapapereiden kirjoittamista ja yleisten ideoiden läpikäymistä.
– Maailmanpolitiikkaa on kyllä tullut katsottua vähän enemmän sillä silmällä, mutta en ole kuitenkaan joka päivä erikseen googlettanut Kolumbian kuulumisia, Puustjärvi naurahtaa.


Hän kertoo, että alussa epäselvältä tuntuivat käytännön asiat, kuten miten väittelyssä toimitaan ja miten paperit täytyy hoitaa. Hän sanoo kuitenkin odottavansa innolla tapahtumaa. – Komiteamme on ollut mukava ja erittäin aktiivinen. Mikään ei pelota minua, mutta ihmisten edessä esiintyminen luonnollisesti jännittää, Puustjärvi selostaa. Hän kertoo odottavansa eniten päätöksiä, joihin yleiskokouksessa päästään, ja kaupungin vastaanottoa torstai-iltana.

Malli-YK -kokouksessa pyritään mahdollisimman todenmukaiseen ja viralliseen toimintaan. Muiden delegaatioiden jäseniä kuuluu puhutella kunnioittavasti ja virallisesti. Kaikkien osallistujien oletetaan pukeutuvan etiketin mukaan siististi ja hillitysti.
– Vapaa-ajalla en kyllä tällaista pukua käyttäisi, Puustjärvi naurahtaa.



Marika Leppänen,
kuvat Veera Ruotsalainen