torstai 5. toukokuuta 2011

Ruuhkatoimittajaksi koulunpenkiltä


Tietokoneen näppäimet naksuvat. Muistiinpanopaperit vaihtavat paikkaa ammattimaisesti kuin uutisten lukijalla. Viimeinen edellispäivän juttu avajaisista pongahtaa kohta nettiin yhdeltä koneelta. Toisella valmistuu tämänpäiväisiä komiteakuulumisia. Kolmannella tutkitaan juttuun sopivia kuvia, neljännellä luodaan aamun yleiskokousraporttia ja viidennellä valmistuu PowerPoint–esitys huomisen päättäjäisjuhlaa varten. Nyt on hiljaista. Äsken toimittajien luolassa kävi railakas puheensorina, nauru kuului käytävään ja nuoret toimittajat hörppivät samalla limsapulloistaan.

Malli-YK –tapahtuma työllistää aamusta iltaan viisi uutteraa toimittajaa, jotka seuraavat Kallaveden lukiolla niin koulun omien oppilaiden kuin vieraidenkin kuvioita ja informoivat tapahtumien eri käänteistä. Toimittajista suurin osa on käynyt Kallaveden lukion viestintäkursseja ja toimittanut myös lukion painettua Oras-lehteä. Käytännössä Malli-YK -tapahtuma tarkoittaa sitä, että toimittajille jaetaan päivittäin tilanteet, joiden raportointi on heidän vastuullaan. Työpäivä alkaa kahdeksalta, jolloin työstetään edellisen päivän tekstit ja kuvat valmiiksi. Välillä jutut menevät päällekkäinkin: yhdellä toimittajaparilla voi olla yksi teksti koneella auki, erillisellä paperilla muistiinpanot toiseen, vielä kirjoitettavaan juttuun, ja kesken kaiken on syöksyttävä juuri alkavaan tapahtumaan. Työtä riittää. Jotta netti-Oras pysyisi jotensakin ajan tasalla, tekstien luominen ja kuvien valinta jatkuvat pitkälle iltapäivään. Torstainkin viimeinen tilaisuus kaupungin vastaanotto jatkuu puoli seitsemään saakka. Tapahtumasta kertovan jutun lehden lukijat saavat lukea perjantaina aamupäivällä.

– Onko salissa nyt ketään? Sieltä voisi käydä ottamassa kuvan, jossa näkyy puhujanpönttökin. Tässä on vain kuvia, jotka on otettu edestä taaksepäin.

– Käytänkö mä näitä verbejä toivoo, kehottaa, rohkaisee? Referoinko mä näitä jotenkin, että koko pointti tulee ilmi?

– Jos mä käännän sen tästä näin, se menee edelleen selälleen. Mikä ihme peilikuva tämä on?


Toimittajan työpäivä jatkuu.


Riikka Vänskä

Kuvat Jaana Räisänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti