torstai 5. toukokuuta 2011

Yhdessä parantaen



"Järjestystä saliin!" kajauttaa yleiskokouksen puheenjohtaja Iiris Laitinen vierellään pääsihteeri Johanna Pasanen. Innostuneen kuiskailun täyttämän salin hiljennyttyä käynnistetään nimenhuuto, jonka jälkeen Laitinen antaa puheenvuoron osallistujamaiden suurlähettiläille. Ensimmäisenä puhujankorokkeelle astelevat Brasilian, Egyptin, Intian, Iranin ja Iso-Britannian edustajat. Egyptin suurlähettiläs toteaa, ettei näe yhtäkään komitean ongelmista ole ratkaisematomattomana. Iso-Britannian puheessa taas korostuu globaali yhteistyö ja avoin vuoropuhelu.

Seuraavana vuorossa ovat Israel, Japani, Kiina, Kolumbia ja Kreikka. Japanin edustaja kertoo maansa luottavan YK:n päätöksiin. "Tämä on mahdollisuus tehdä hedelmällisiä päätöksiä", hän sanoo puheensa päätteeksi. Kiinan suurlähettilään innokkaan puheen jälkeen salissa on huvittunut tunnelma - alun jännitys on selvästi alkanut helpottaa. Kolumbian edustaja puhuu luonnon tärkeydestä ja nimeää tämän vuoden "metsien vuodeksi". Hän kertoo myös maansa seuraavan maailman tilannetta huolestuneena mutta kuitenkin toiveikkaana.



Sitten eteen astuvat Meksiko, Nigeria, Norja, Pakistan ja Ranska. Meksikon suurlähettiläs kertoo tulleensa kokoukseen avoimin ja luottavaisin mielin. Hän painottaa myös jokaisen komitean tärkeyttä. "On ilo osallistua tähän kokoukseen", hän päättää puheensa hymyillen.

Viimeisinä mutteivät vähäisimpinä ovat Tansania, Venäjä, Viro ja Yhdysvallat. Tansanian edustaja haluaa puheessaan muistuttaa, että kaikilla on yksi ääni. "Me kaikki voimme vaikuttaa", hän toteaa. Yhdysvaltojen suurlähettiläs tiivistää koko tapahtuman perimmäisen idean puheensa viimeisessä repliikissä: "Yhdessä voimme parantaa."

Janna Pöyhönen
Kuvat Janna Pöyhönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti