Komitea 1: Ydinsulkusopimuksen vahvistaminen ja globaali ydinaseriisunta
Ensimmäisen komitean luokassa tunnelma on railakasta. Delegaatit ovat jakaantuneet kahteen suureen ryhmään, joista kummastakin kuuluu äänekästä puhetta ja naurua. Herää epäilys, liittyvätkö kaikki keskustelut varmasti ydinsulkusopimukseen, sillä joissakin tunnutaan puhuttavan Kiinan räjäyttämisestä ja Kreikan joukkokiusaamisesta. Lobbaaminen on delegaateista selvästi hauskaa puuhaa.
Myös ensimmäisen komitean puheenjohtaja Aapo Ruhanen, 16, Lintharjun koulusta kertoo viihtyneensä erinomaisesta.
– Lähdin tapahtumaan mukaan, koska tämä on ainutkertainen mahdollisuus. Ongelmia ei ole tullut, koska puheenjohtajat on koulutettu hyvin, Ruhanen selostaa. Eniten hän kertoo odottavansa torstain komiteatyöskentelyä ja väittelyä.
Myös Venäjän delegaatiota edustava Jaakko Lehtinen Kuopion Lyseon lukiosta jatkaa samalla linjalla.
– Hyviä tuloksia on kyllä luvassa, Lehtinen arvelee. Hänen mielestään vaikeinta on välillä ollut tiedonhankinta. On välillä vaikeaa tietää, mitä mieltä oma maa on jostain asiasta, kun esimerkiksi lähes kaikki Venäjän politiikkaa käsittelevät sivustot on kirjoitettu venäjäksi ja mahdollinen propaganda tuottaa lisähaastetta.
– Mitään en varsinaisesti pelkää tapahtumassa, toivon vain, etten jäädy kesken puheen, Lehtinen pohtii.
Komitea 2: Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen
Toisen komitean luokka on ainoa, jossa maiden edustajat eivät ole jakaantunet pieniin ryhmiin, vaan ovat kaikki hajallaan etsimässä mahdollisia liittolaisia. Luokan reunalla istuva puheenjohtaja Ilona Juvonen, 18, Suonenjoen lukiosta kertoo olevansa tyytyväinen ryhmäänsä.
– Kaikki ovat olleet reippaita ja lobanneet hyvin, hän kehuu.
Juvonen sanoo itse jännittävänsä hieman tapahtumaa mutta kertoo, että hyvä valmistautuminen ja asioista selvän ottaminen on auttanut paljon. Juvonen kertoo innostuneensa lähtemään puheenjohtajaksi, kun Suomen YK-liiton edustaja oli käynyt pitämässä heidän koulullaan esitelmää Malli-YK -kokouksesta.
Japanin delegaatiossa työskentelevä Anni Laitinen, 16, Neulamäen koulusta paljastaa, että työskentely delegaattina ei ole aina niin helppoa.
– On vaikeaa löytää liittolaisia, kun esimerkiksi Japani kannattaa valaidenpyyntiä, toisin kuin muut maat, hän selittää.
Välillä myös epätietoisuus ahdistaa, mutta Laitinen kertoo, ettei anna sen häiritä paljon,
– Olen mukana avoimin mielin, ja koska tapahtumassa on mukana myös vanhoja tuttuja, se auttaa paljon, hän selittää.
Komitea 3: Kulttuurien välisen vuoropuhelun ja rauhankulttuurin edistäminen
Kolmannen komitean luokassa delegaatit ovat jakaantuneet pieniin ryhmiin ja luokassa vallitsee mukava puheensorina. Myös komitean puheenjohtaja Minna Pulsa, 16, Siilinjärven lukiosta, on tyytyväinen ryhmänsä toimintaan.
– Tämä on ollut mielenkiintoista ja keskustelu luokassa on edistynyt hyvin, hän kiittelee. Hän kertoo, että hänen tehtäviään puheenjohtajana ovat esimerkiksi delegaattien lobbaamisen valvominen ja väittelyn johtaminen.
Kiinaa edustava Lauri Knuuttila, 16, Kallaveden lukiosta on sitä mieltä, ettei lobbaaminen ole kovin vaikeaa.
– Pitää vain opetella tuomaan rohkeasti omat mielipiteet esiin, hän selittää. Hän jatkaa löytäneensä jo paljon liittolaisia muista delegaatioista. Tapahtuma on hänen mielestään antoisa.
– Tässä oppii keskustelu- ja esiintymistaitoja, hän kertoo.
Kreikan edustaja Milla Jauhiainen, 15, Lintharjun koulusta puolestaan kertoo jännittävänsä lobbaamista.
– Uusille ihmisille puhuminen on vaikeaa tällaiselle ujolle ihmiselle, hän kuvailee. Hänen mielestään myös vanhempien lukiolaisten seura tuo lisäpainetta. Hän kertoo kuitenkin pitävänsä tapahtumapaikkaa mukavana ja helppona liikkua.
Jauhiaisen mielestä vaikeinta on oman maan kannan miettiminen, ja hän kertoo myös jännittävänsä väittelyä.
– Tapahtumasta olen kuitenkin saanut lisää itsevarmuutta. Ennen en olisi uskaltanut mennä juttelemaan tuntemattomille ihmisille.
Komitea 4: Nuorisotyöttömyyden ehkäiseminen ja nuorisotyöttömyyden vaikutusten lievittäminen
Neljännessä komiteassa on kova hälinä ja maiden edustajat ovat jakaantuneet ympäri luokkaa pieniin ryhmiin. Delegaatit tuntuvat pohtivan kuumeisesti ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen. Komitean puheenjohtaja Maria Rahunen, 17, Kallaveden lukiosta ei kuitenkaan ole tyytyväinen komiteansa työskentelyyn.
– Täällä on turhan hiljaista eivätkä delegaatit lobbaa tarpeeksi aggressiivisesti, hän kuvailee komiteansa tilannetta.
Myöskään Kreikkaa edustava Katja Halonen Lintharjun koulusta ei ole tyytyväinen.
– Edistystä ei ole oikein tapahtunut, hän valittaa. Hän jatkaa, että on vaikeaa mennä lobbaamaan, koska ihmiset ovat jakaantuneet omiin porukoihinsa. Tilanne ei kuitenkaan ahdista häntä.
Japanin delegaatti Eliisa Leppävuori Neulamäen koulusta on eri mieltä komitean toiminnasta.
– Lobbaaminen ei ole ollut ollenkaan vaikeaa tällaiselle sosiaaliselle ihmiselle, hän selittää iloisena. Hänen mielestään päivä on ollut jännittävä ja vanhempien lukiolaisten kanssa on ollut helppoa tulla toimeen.
Minna Canthin koulusta tuleva Joona Töyräs, 15, joka edustaa Nigeriaa, on tyytyväinen suoritukseensa.
– Lobbaaminen ei ole helppoa ja kompromissien teko on vaikeaa. Liittolaisia olen kuitenkin löytänyt hyvin, hän pohdiskelee. Töyräs kertoo odottavansa eniten yleiskokousta.
Marika Leppänen
Kuvat Veera Ruotsalainen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti