keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Malli-YK – roolipelaamalla globaalien kysymyksien ytimeen

Suomen YK-liitto, Kuopion kaupunki ja koulutoimi ja Kallaveden lukio järjestävät 4-6.5.2011 Malli-YK-kokouksen. Nimensä mukaan tapahtuman tarkoituksena on simuloida YK:n yleiskokousta ja sen neljän komitean toimintaa. Kyseessä on siis käytännössä kolme päivää kestävä valtava roolipeli. Aikaisemmin valtakunnallisia Malli-YK -kokouksia on järjestetty kolme ja sen lisäksi useampia alueellisia ja koulukohtaisia.

Tapahtuman osallistujat tulevat kymmenestä eri koulusta Kuopiosta ja sen lähipiiristä. Ikäluokaltaan he ovat 14–18-vuotiaita eli yläaste- ja lukioikäisiä. Nuoret pääsevät edustamaan 19 eri YK:n jäsenvaltiota. Yhdellä maalla on aina neljä edustajaa eli delegaattia. Yhden maan delegaatit muodostavat delegaation. Heidän tehtävänään on pyrkiä tekemään tuttavuutta muiden maiden edustajien kanssa ja selvittää, ketkä olisivat mahdollisesti samalla kannalla heidän kanssaan.

Komiteat muodostuvat jokaisen maan yhdestä delegaatista. Neljällä komitealla on jokaisella oma globaalin ongelmaan liittyvä erikoisalueensa. Kuopion Malli-YK -kokouksessa aiheet ovat ydinsulkusopimuksen vahvistaminen ja globaali ydinaseriisunta, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, kulttuurien välisen vuoropuhelun ja rauhankulttuurin edistäminen, nuorisotyöttömyyden ehkäiseminen ja nuorisotyöttömyyden vaikutusten lievittäminen.


Monen alan osaajia

Yleiskokouksen puheenjohtajana toimii Iiris Laitinen ja pääsihteerinä Johanna Pasanen. Puheenjohtajan tehtävä on pitää yllä puolueetonta keskustelua ja ohjata delegaattien toimintaa. Lisäksi jokaisella komitealla on oma puheenjohtajansa, joka ohjaa keskustelua komiteoissa. Puheenjohtajiston ja delegaattien lisäksi tapahtumassa työskentelee useita hallintohenkilöitä ja median edustajia, jotka ovat pääasiassa järjestäjäkouluna toimivasta Kallaveden lukiosta.


Tapahtuman tavoitteena on tutustuttaa nuoret YK:n toimintaan ja lisätä heidän tietoaan kansainvälisestä toiminnasta. Samalla he oppivat vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja, sekä kehittävät tiedonhankintataitojaan.



Kolumbian delegaatti Petra Puustjärvi Karttulan Kissakuusen koulusta kertoo lähteneensä mukaan, koska ajatus kuulosti mielenkiintoiselta. Hän kertoo lukeneensa samantyyppisestä tapahtumasta jo aiemmin, joten idea ei ollut vieras. Hän ei kuitenkaan tiennyt, kuinka valtavaan projektiin hän oli lähtenyt mukaan.

– Ennen tapahtumaa tiesin, missä Kolumbia on, mutta siihen se melkein jäikin, Puustjärvi paljastaa. Hän kertoo olevansa kuitenkin tyytyväinen saamaansa maahan.
– Asioihin on helppo ottaa kantaa, sillä Kolumbia on köyhä maa, jolla on paljon ongelmia, hän summaa.


Esiintyminen jännittää

Parin kuukauden aikana harjoituskertoja on ollut paljon. Puustjärvi kertoo, että he ovat harjoitelleet vähintään yhden tunnin viikossa. Harjoitukset ovat olleet väittelyä, päätöslauselmaehdotusten ja linjapapereiden kirjoittamista ja yleisten ideoiden läpikäymistä.
– Maailmanpolitiikkaa on kyllä tullut katsottua vähän enemmän sillä silmällä, mutta en ole kuitenkaan joka päivä erikseen googlettanut Kolumbian kuulumisia, Puustjärvi naurahtaa.


Hän kertoo, että alussa epäselvältä tuntuivat käytännön asiat, kuten miten väittelyssä toimitaan ja miten paperit täytyy hoitaa. Hän sanoo kuitenkin odottavansa innolla tapahtumaa. – Komiteamme on ollut mukava ja erittäin aktiivinen. Mikään ei pelota minua, mutta ihmisten edessä esiintyminen luonnollisesti jännittää, Puustjärvi selostaa. Hän kertoo odottavansa eniten päätöksiä, joihin yleiskokouksessa päästään, ja kaupungin vastaanottoa torstai-iltana.

Malli-YK -kokouksessa pyritään mahdollisimman todenmukaiseen ja viralliseen toimintaan. Muiden delegaatioiden jäseniä kuuluu puhutella kunnioittavasti ja virallisesti. Kaikkien osallistujien oletetaan pukeutuvan etiketin mukaan siististi ja hillitysti.
– Vapaa-ajalla en kyllä tällaista pukua käyttäisi, Puustjärvi naurahtaa.



Marika Leppänen,
kuvat Veera Ruotsalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti